GIBUX Nedir?

GİBUX NEDİR?

Açık kaynak kod tabanlı işletim sistemi GİBUX, Gelir İdaresi Başkanlığının(GİB) yurt genelindeki tüm Vergi Daireleri ve Mal Müdürlüklerinde kullanılması amacıyla Türk mühendisleri tarafından analiz ve tasarımı yapılarak Gelir İdaresi Başkanlığı' nın ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirilmiştir.

GİBUX, Milli Hedefler doğrultusunda Kalkınma Bakanlığı' nın "2015-2018 Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı" politikaları içeriğinde yer alan "kamuda açık kaynak kodlu yazılım kullanımı yaygınlaştırılması" kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığınca hızlandırılmış bir projedir.

GİBUX, Tübitak tarafından Linux çekirdeği kullanılarak geliştirilen Pardus işletim sisteminin bir benzeridir. Pardus, genel amaçlı kullanıma yönelik bir işletim sistemi olarak geliştirilmiştir, GİBUX ise Linux çekirdeği kullanılarak, yerli ve milli iş gücü ve kaynaklar ile Gelir İdaresi Başkanlığı' nın kurumsal ihtiyaçları doğrultusunda Gelir İdaresi Başkanlığı için özelleştirilmiş bir işletim sistemidir.

GİBUX, Gelir İdaresi Başkanlığı' nın son kullanıcı bilgisayarlarında kullanılması için tasarlanmış, pilot çalışmaları tamamlanarak 2014 yılı ikinci yarısından sonra yurt sathındaki Vergi Dairelerine yaygınlaştırılmaya başlanmıştır.

Tamamen yerli kaynakların kullanıldığı ve yaklaşık 8 aylık bir deneme süreci sonrasında yaygınlaştırılmaya başlayan GİBUX, işletim sistemi, ofis yazılımları ve antivirüs yazılımları için ödenen lisans ücretlerinden ve her yıl bu lisanslar için ödenen bakım maliyetlerinden tasarruf sağlanmasına katkı sağlamıştır.

Gelir İdaresi Başkanlığı' nın uyguladığı güvenlik politikalarının gerekleri yerine getirilerek, mevcut kullanılan işletim sisteminden daha iyi bir altyapı gereksinimi doğrultusunda tasarım yapılarak kullanılmaya başlanmıştır. 

GİBUX İşletim Sistemi ile virüs gibi zararlı yazılımlardan etkilenmeyen, tüm yama ve versiyon güncelleme ile kontrollerinin merkezi olarak yönetilip izlendiği bir altyapı hazırlanarak, iş gücünün daha verimli kullanılması sağlanmıştır.

GİBUX İşletim Sistemi ile birlikte mevcut donanım kaynaklarının işletim sistemlerine olan bağımlılık ihtiyacı ortadan kaldırılmıştır. Bu kapsamda mevcuttaki donanıma en uygun tasarım yapılarak, her değişen işletim sisteminin ihtiyaç duyacağı donanım yatırımı yapılmasına gerek kalmamıştır. GİBUX işletim sistemine ait versiyon güncellemelerinin merkezden yapılmasının sağlanması, saha operasyonlarının azalmasına olanak sağlamış ve bu özellik hem zaman hem de maliyet avantajını birlikte getirmiştir.